Rijden met gladheid

De winter in Nederland is gearriveerd. Wanneer u met dit weer de weg op moet, kan dit voor wat meer stress zorgen. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om zo veilig mogelijk te kunnen rijden tijdens winterweer.

Met gladheid en regen is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Naast een goede autoverzekering is het belangrijk dat u alert bent en met aangepaste snelheid rijdt. Zorg ook voor meer afstand op uw voorganger en wissel niet onnodig van rijstrook.

Tips voor rijden met winterweer

 • Ga goed voorbereid op weg
  Zorg dat uw auto winterklaar is. Dit kunt u doen door het aanschaffen van winterbanden. Daarnaast is het belangrijk dat u met schone ramen op weg gaat. Goed zicht is niet alleen voor iedereen veiliger, maar het bespaart u ook een flinke boete. Hierbij kunt u gebruik maken van ruitensproeiervloeistof. Let hierbij op dat u tijdens de winter de blauwe variant kiest. Deze voorkomt dat de ramen bevriezen. Gebruik daarnaast een goede krabber om de ruiten van uw auto te ontdooien. Beperk het krabben niet tot een deel, maar zorg ervoor dat de voor- en zijruiten helemaal schoon zijn. Probeer uw ruiten niet met heet water te ontdooien! Het grote verschil in temperatuur kan ervoor zorgen dat het raam gaat barsten.
 • Vertrek op tijd
  Zorg ervoor dat u genoeg tijd heeft om op uw bestemming te komen. Winterweer zorgt vaak voor verkeersoverlast en files. Omdat u met gepaste snelheid moet rijden, duurt de rit langer dan gebruikelijk. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat dit niet voor extra stress zorgt.
 • Kijk ver voor u uit
  Als u ver voor u uit kijkt, stuurt u vrijwel vanzelf in de goede lijn. Daarnaast zorgt ver voor u uit kijken dat u sneller en beter in kunt spelen op alles wat er (ver) voor u gebeurt.
 • Pas goed op met remmen
  In sommige gevallen kunt u beter niet remmen, terwijl u dit onder normale weersomstandigheden wel zou doen. In een bocht is het slimmer om gas los te laten en vaart te minderen in plaats van te remmen. Ook is het slim om rustig uw stuur in de juiste richting te draaien en niet ineens hard aan uw stuur te trekken.
  Als u een noodstop moet maken, ga dan niet pompend remmen. Het antiblokkeersysteem (ABS) werkt alleen als de remdruk hoog is. ABS zorgt ervoor dat de wielen blijven draaien en niet blokkeren. U kunt het beste de rem en de koppeling tegelijkertijd hard intrappen. Het kan zijn dat u rare geluiden hoort of dat het rempedaal gaat trillen, schrik hier niet van.
 • Trek rustig op
  Als het niet lukt om op te trekken vanuit stilstand in z’n één, kunt u proberen om weg te rijden in z’n twee. Zorg ervoor dat u weinig gas geeft en de koppeling heel rustig op laat komen.

Een goede verzekering

Zorg daarnaast voor een goede verzekering. Heeft u een goede autoverzekering afgesloten? Kijk goed in de polisvoorwaarden welk bedrag er uitgekeerd wordt na een ongeluk en hoe hoog uw eigen risico is. Bij een ongeval in Nederland maakt het voor de aansprakelijkheidskwestie niet uit of u wel of geen winterbanden onder uw auto heeft zitten.

(door: https://www.diks.nl/)

2008 - 2023 © Autorijschool Aysem